چسب سازی

چسب سازی

چسب ها چنانچه می دانیم برای چسباندن دو قطعه بهم استفاده می شوند. نسبت به سطوحی که می خواهیم بچسبانیم و حد فشاری که تحمل خواهد کرد، نوع چسب انتخاب می شود.

همانند رنگ ها عامل اصلی ایجاد خاصیت چسبندگی در چسب ها، رزین ها می باشند. سطوح مختلف خواص متفاوتی از خود نشان می دهند و چسبندگی مواد مختلف به سطوح، متفاوت است فلذا ابتدا باید چسب مناسب را انتخاب کرده سپس سطح را آماده چسباندن نموده و بعد از استعمال چسب، تحت فشار قطعات موردنظر را بهم چسباند.متناسب با میزان چسبندگی موردانتظار برای موارد مختلف از چسبهایی با قدرت چسبندگی متفاوت استفاده می کنند به طور مثال چسبی که در کاغذهای فاکتور استفاده می شود و باید کاغذهارا بتوان به راحتی جدا کرد و نیاز به چسبندگی بالا نیست بالعکس درجای دیگر چسب باید استحکامی داشته باشد که چنانچه قطعه نیز از بدنه شکست، از محل چسب جدا نشود همانند دو قطعه چوب که بهم می چسبانیم .

در تولید چسب ها حساسیت نسبت به رنگ بیشتر است چون تحت تنش بیشتری هستیم بنابراین چسب ها را از همان ابتدا باید آماده مصرف تولید کرده و کاملاً تنظیم شده برای مصرف باشند. اگر همانند رنگ دست مصرف کننده باز باشد که آنرا رقیق کنند حتماً در چسبندگی مشکل ایجاد می گردد بنابراین تفاوت رنگ با چسب در آماده مصرف بودن آن است که مصرف کننده هیچ دخل و تصرفی در چسب انجام نمی دهند.

شرکت پترومادکیمیا براساس نیاز بازار سعی در برآورد نیاز منطقه در خصوص تعدادی از چسب ها داشته است که در دو بخش چسب های آب پایه و حلالی تقسیم بندی شده اند.

1) چسب های آب پایه شامل :

– چسب چوب: 

این چسب ها براساس هموپلیمر وینیل استات تهیه می شوند. انواع مختلف دارند و براساس درصد جامد و شفافیت چسب قیمت آنها متفاوت است.

در بازار داخلی ما دونوع چسب 2000 و 3000 داریم. تفاوت آنها در درصد جامد و شفافیت چسب است. چسب 2000 کمی کدرتر بوده و بعد از خشک شدن بی رنگ و مات میشود و جامدی در حدود 30% دارد. چسب 3000 بعد از خشک شدن کاملاً بی رنگ و شفاف است و جامدی در حدود 40% دارد.

هردو چسب آزمون های استاندارد چسب را پاس می کنند ولی در طبقه بندی استاندارد نوع 2 و نوع 1 هستند. نوع 2 برای مناطق خشک و نوع 1 برای مناطق مرطوب می باشد و برای هردو نوع چسب، بسته بندی های کیلویی 160 گرمی(مخصوص مصارف خانگی)، کوارت، گالن 4، حلب 21.5 کیلویی و بشکه 60 و 200 کیلویی و فله را تولید داریم.

از آنجائیکه ماده اصلی این چسب(هموپلیمر وینیل استات) تولید شرکت پترومادکیمیا می باشد این چسب برای شرکت پترومادکیمیا از نظر قدرت رقابتی قیمت و کیفیت خوب بوده و شرکت امکان مانور دارد.

– چسب چوب های صادراتی:

 801 : درجه یک در حد 3000 داخلی

 907 : درجه 2 درحد 2000 داخلی

 906 : درجه 3 و از نظر کفیت نسبت به دونوع قبلی پایین تر است ولی در کشورهای مختلف مصرف دارد.

– چسب های دکورال :

این چسب در صنعت برای چاپ کاغذهای چاپدار روی ورق های رنگی استفاده می شود.

2) چسبهای پایه حلالی:

این چسب ها طیف وسیعی از چسب ها را دربرمی گیرند. چسب هایی که در صنایع مختلف استفاده می شوند و حلال در این چسب ها علاوه بر کمک در روان کردن چسب یکی از عواملی است که سطح را آماده چسباندن می کند و باحل نمودن جزئی سطح باعث اتصال بیشتر بین دوسطح و چسب می گردد.

چسب های پایه حلالی که در شرکت پترومادکیمیا تولید می شوند:

-چسب های لمینت PVC:

 این چسب ها در چسباندن دو سطح  PVC  به یکدیگر استفاده می شوند. محل اصلی مصرف این چسب ها دیوارپوشها هستند. روش مصرف آنها بدین صورت است که سطح روکش بوسیله غلطک یا وسیله ای که به اصطلاح چاقو گفته    می شود چسب کاری می شوند سپس با کمی حرارت و تبخیر حلال از روی سطح بوسیله غلطک های مختلف بر روی پانل  PVC لمینت می شود. بسته به نوع چسب زنی که استفاده می شود دستگاه چاقویی یا غلطکی گفته می شود. جنس این چسب ها پی یو می باشد. معمولاً در بسته بندی حلب یا مخازن 900 کیلویی ارائه می شوند. برای چسب زن چاقویی از چسب غلیظ و برای چسب زن غلطکی از چسب رقیق استفاده می کنند. کدهای 701، 702، 201AD  از نوع شل و کدهای 105 AD، 714،716 از نوع غلیظ هستند.

– چسبهای صنعت کفاشی :

از آنجائیکه تبریز مهدکفش ایران است و کارگاههای متعددی برای تولید کفش در این شهر دایر است فلذا چسب های کفاشی از مواردی است که مصرف بالایی در این شهر دارد جهت اینکه سهمی از بازار چسب کفاشی داشته باشیم شرکت پترومادکیمیا به تولید این چسب ها اقدام نموده است که به طور شماتیک محل مصرف این چسب ها شرح داده می شود.

-چسب فوری: جهت چسباندن آستری به چرم

– چسب کرپ: جهت چسباندن قسمت تاخورده چرم در محل لبه کفش به آستری

– چسب کفاشی: جهت چسباندن تکسون به چرم در مجاورت زیره کفش

– چسب PU : جهت چسباندن زیره کفش به رویه چرمی

چسب فوری

–  چسب فوری 117 

چسب های فوری در اصطلاح به چسب های SBR پایه گفته می شود که در صنعت کفش مصرف می شوند. چسب موکت هم از این نوع چسب ها می باشد. این چسب ها قدرت چسبندگی متوسطی دارند و یک حالت همیشه زنده بودن را درخود حفظ می کنند.بنابراین برای چسباندن قطعاتی استفاده می شوند که نیاز به چسبندگی بالایی ندارند و بعد از چسبیدن دو قطعه به هم تحت تنش قرار می گیرند و باید طوری بچسبند که در اثر کشیده شدن یکی از دو قطعه پاره نشود این مورد را در کیف های چرمی به وضوح می توان دید. اگر آستر و رویه در این کیف ها محکم بچسبد با قرارگرفتن در جیب پاره می شوند بنابراین در آنها از چسب های فوری استفاده می کنند یا موکت را به زمین می چسبانند. همیشه موکت تحت تنش از بالا قرار می گیرد و اگر محکم به زمین چسبانده شود پاره می شود. این چسب ها زرد رنگ بوده و در بسته بندی های حلب و کیلویی و گالنی قابل ارائه است.

معمولاً نحوه مصرف این چسب ها به گونه ای است دو طرف سطح کار را چسب می زنند بعد از مدتی که حلال از روی سطح می پرد حدود 10 دقیقه دوسطح را روی هم قرار می دهند و با چکش محکم می کنند .

از آنجائیکه حلال مصرفی آنها بسیار سریع تبخیر و آتشزا است در مصرف آن باید دقت کرد و در محل هایی با تهویه مناسب و به دور از شعله استفاده نمود. در صنعت کفاشی مصرف این چسب برای پستاسازها ضروری است و در تکمیل مراحل رویه کفش استفاده می کنند.

– چسب صنعتی  88 

چسب های صنعتی یا چسب زرد یا چسب کلروپرنی یا چسب کفاشی، چسبی براساس کلروپرن رابر است. چسبندگی فوق العاده به سطوح چرم و پارچه باعث می گردد از آن در صنعت کفاشی استفاده شود. این چسب ها به فلز هم چسبندگی خوبی دارند بنابراین در بعضی جاها به عنوان چسب آهن هم بسته بندی و مصرف می شوند.

به طور معمول این چسب را در کفاشی برای کار قالب کشی چرم و اتصال چرم به تکسون استفاده می کنند. روش کار بدین صورت است که لبه های رویه کفش را با سمباده زنی دستگاهی تمیز کرده و سپس چسب کاری می کنند از طرف دیگر کف نکسونی کفش را به زیر قالب یخ زده و چسب کاری می کنند بعد از مدتی که پرش حلال صورت گرفت رویه را به قالب کشیده و با فشار و با چکش از محل چسب کاری رویه و زیره را به هم می چسبانند. اینکار را معمولاً کفاش انجام می دهد.

از آنجائیکه برای نرم شدن چرم و فرم گرفتن آن روی قالب چرم را خیس می کنند و هنگام کار کفاش نرم است بعد از چسباندن دو تکه( رویه و تکسون) و قالب کشی، کفاش آن را در داخل آون 60 درجه قرار می دهد.نکته بسیار مهم و ضروری برای چسب فوق این است که در دمای 60 درجه به اصطلاح ول نکند( یعنی چسب نرم نشود.) که در آن صورت فاجعه ای روی کار خواهد بود. بنابراین برعکس چسب فوری که در دما نرم می شود این چسب باید با دما سخت تر شود.

– چسب کرپ

چسبی براساس کرپ یا لاستیک طبیعی است.از حل نمودن قطعات لاستیک طبیعی در حلال های بسیار سریع تبخیر ساخته می شود حالت ژله ای دارد و چسبندگی کمی دارد. درصد جامد پایین و حالت ژله ای آن باعث گردیده که به خوبی روی پارچه و سطوح متخلخل باقی بماند.معمولاً در کار کفاشی بعنوان چسب کوک زدن استفاده می شود لبه هایی از چرم که به صورت دوبل دوخته می شوند ابتدا با دستگاه خاصی پرزگیری شده و نازک می شوند پسپ با چسب کرپ پسب کاری می شوند.بعد از تبخیر حلال آماده کار دوبل هستند و چرم را با چکش بصورت دوبل در می آورند اینکار با چرخکاری تکمیل می شود و چسب تا این مرحله وظیفه خود را تمام می کند.

چون محل های دوخت در هنگام مصرف در تنش هستند و اگر محکم دو قطعه بچسبند از محل چسب پاره خواهند شد فلذا از چسب های ضعیف تر مانند کرپ استفاده می کنند.

– چسب پی یو

چسب های پی یو که براساس ترموست پلی اورتان یا به اصطلاح TPU هستند. چسب هایی که برای چسباندن زیره کفش های پی یو یا پی وی سی به چرم طراحی شده اند این چسب ها از زمانیکه به بازار کفش وارد شده اند جداشدن زیره کفش را به ندرت شاهد هستیم. این چسب ها با ظاهری بی رنگ و غلظتی بصورت روان در حلب های 17 کیلویی و یا ظروف کیلویی و 4 کیلویی بسته بندی می شوند.

نحوه مصرف این چسب ها بدین شرح است که به زیر تکسون که رویه کفش به آن چسب زده شده است ( رویه در قالب است) و زیره کفش چسب را با قلم مو استعمال می کنیم مدتی برای پرش حلال زمان می دهیم حال زیره هارا در دمای ৹50 قرار می دهیم تا به دمای فعال شدن چسب برسد یا به کمک حرارت اجاق زیر و رویه کفش را اندکی گرم می کنند تا به دمای 50 برسد بر روی هم دو جزء را قرار می دهیم و با پرس آنرا محکم می کنند. معمولاً بعد از 24 ساعت کفش قابل استفاده است.

معمولاً کفاشها به چسبندگی سریع ، عدم زرد شوندگی چسب پی یو حساس هستند.

مواردی که در چسباندن دوقطعه باید رعایت شود :

1) انتخاب نوع چسب مناسب

2) مطالعه بروشور و طرز مصرف چسب

3) آماده سازی مناسب سطح

4) رعایت زمان لازم برای تبخیر حلال

5) فشار مناسب برروی سطح

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *